Wij Bewegen Mee ondersteunt ouderen met roboticaSociale robot als ondersteuning

Robotica doet ook haar intrede in de gezondheidszorg en met name als sociale robot. Voor ouderen die eenzaam zijn, voor ouderen met dementie of mensen met blijvend minder mogelijkheden die nog met hulp zelfstandig thuis wonen of in een zorginstelling verblijven.

Uit onderzoeken blijkt dat het gebruik van een sociale robot (zie uitleg van een sociale robot verderop in de tekst) kan helpen om bijvoorbeeld mensen met dementie structuur te bieden en de zorgtaak van de familie te verlichten.
De techniek, de robotica, is bewezen technologie en wordt door verschillende verzorgingstehuizen in onder andere Nederland gebruikt in de ondersteuning aan ouderen.
Wij Bewegen Mee, kan u, de familie van een oudere met dementie of verantwoordelijke in een verzorgingshuis, voorlichten in het gebruik van een sociale robot. Tevens kunnen wij u in contact brengen met Nederlandse bedrijven die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en bouwen van sociale robots.

Sociale robot

Een definitie: een sociale robot is een robot die met gebruikmaking van technologieën zoals spraakherkenning, gezichtsherkenning en emotieherkenning bepaalde niet-fysieke taken voor je kan uitvoeren (Randall van Poelvoorde).

Concreet betekent dit dat een sociale robot:

  • ondersteuningstaken kan verrichten op het gebied van sociale interactie naar de oudere met dementie en familieleden toe
  • zaken als agendapunten benoemen zodat de oudere met dementie op een gezette tijd het ontbijt eet
  • de brievenbus leegt
  • agendapunten herinnert zoals afspraken buitenshuis activiteiten onderneemt

Kortom, een sociale robot is gericht om de vaardigheden die deze ouderen hebben zolang mogelijk in stand te houden en een stuk controle over hun leven terug krijgen.
Maar wellicht het allerbelangrijkste: het verlichten van eenzaamheid.

Praktijkvoorbeeld

Bij een oudere met dementie die zelfstandig en met behulp van haar sociaal en professioneel netwerk thuis woont ervaart eenzaamheid. Wij Bewegen Mee kijkt naar mogelijke oplossingen om de eenzaamheid te verlichten. Een voorstel is om een sociale robot zoals Tessa bij de oudere thuis in te zetten.

Haar kinderen willen graag een demo van Tessa. Wij Bewegen Mee initieert de eerste contact momenten en komt tot een concrete afspraak.

Na de demonstratie wordt de voors en tegens besproken en gezamenlijk besluiten de kinderen om Tessa voor een bepaalde periode te huren.

Bij het bespreekbaar maken van de inzet van een sociale robot bij de oudere thuis, ondervinden Wij Bewegen Mee en de kinderen (gezonde)weerstand. Na een periode van drie maanden inzet van Tessa is waar te nemen dat de oudere positief reageert op de aanwezigheid van de sociale robot en deze menselijke karaktereigenschappen geeft, bijvoorbeeld: Hij knippert met zijn oogjes.

Door een vooraf ingestelde programma af te spelen, zorgt robot Tessa ervoor dat de oudere op een aangename wijze geprikkeld wordt tot actie.

LinkedIn
Share